De oneindige kracht van kamilleKamille. Wat mij betreft verdient dit kleine plantje een flink podium. Want ondanks zijn kleine formaat, valt er oneindig veel kracht uit te halen. In deze blog vertel ik je alles over de werking en toepassing van kamille!

Kamille: hier is het allemaal goed voor

De oude Egyptenaren waren al groot fan van de kamilleplant. Het werd destijds gebruikt voor het behandelen van allerlei problemen. En dat is nooit veranderd. Vandaag de dag wordt het in vele culturen namelijk nog steeds als één van de belangrijkste geneeskrachtige kruiden gezien.

Maar wat is die kracht van kamille dan? Allereerst heeft het een ontspannend effect. Maar het is ook ontstekingsremmend en ontsmettend. Het kruidenmiddel wordt dan ook gebruikt bij maag- en darmklachten, keelpijn, hoest, verkoudheid, nervositeit, mondinfecties en verschillende huidklachten. Een potje met gedroogde kamillebloemen in je keukenkastje hebben staan is dus hartstikke handig!

Zo gebruik je dit magische kruid als (aanstaande) mama

Kamille kan op ontelbaar veel manieren gebruikt worden, waarvan de bekendste waarschijnlijk het kopje thee is. Het liefst gebruik je hier biologisch gedroogde kamillebloemen voor, oftewel matricaria chamomilla. De thee kan je drinken, maar ook goed gebruiken voor bijvoorbeeld een spoeling of badje. Hieronder leg ik uit hoe jij dit magische kruid als zwangere, kraamvrouw of mama het beste gebruikt.

Kamille tegen zwangerschapskwaaltjes

  • Maagzuur is voor jou als zwangere waarschijnlijk geen onbekende. Elke avond een kopje kamillethee voor bed doet wonderen!

  • Helaas gaat zwangerschap soms samen met een blaasontsteking. Omdat kamille ontstekingsremmend is, is kamillethee het ideale middel tegen dit kwaaltje.

  • Slapeloosheid, veel wakker worden of lastig in slaap komen. Herkenbaar? Drink kamillethee voordat je gaat slapen!

  • Ook een vaginale infectie of aambeien komen geregeld voor bij zwangeren. Een kamillespoeling werkt vaak verlichtend.

Herstellen met kamillekruid in de kraamtijd

  • Na een bevalling is spoelen met kamille erg fijn. Helemaal wanneer je bent ingescheurd of ingeknipt werkt dit verzachtend en ontstekingsremmend.

  • Bij Atelier Mama maak ik veel gebruik van buikkompressen. Een buikkompres of buikmassage met kamilleolie is ideaal voor het verlichten van naweeën.

  • Ontspanning. Je kan er geen genoeg van krijgen tijdens je kraamperiode. Een rustgevend kopje kamillethee helpt je hierbij.

Kamille voor je kindje

  • De opvang van je kindje zorgt vaak voor onaangename cadeautjes zoals snotneuzen en kriebelhoestjes. Kamille werkt hier uitstekend tegen.

  • Buikkrampjes? Een buikkompres met kamilleolie is erg fijn voor kindjes. Op mijn Instagram leg ik uit hoe je dit maakt!

  • Een kamillebadje werkt ontstekingsremmend en ontsmet bij huidproblemen zoals infecties of luieruitslag. Als je kindje nog erg klein is, raad ik je aan om afgekoelde kamillethee op een watje te gebruiken.

Maak je eigen thee, spoeling of badje

Kamille thee
2 gram kamille per 200 ml water.

Kamille spoeling
10 gram kamille per 200 ml lauwwarm water.

Kamille badje
20 gram kamille in een washandje voor in het badje.

Kamille buikkompres
Voor een buikkompres kan je je eigen kamilleolie maken. Heb je daar geen tijd voor of zin in? Ga dan voor een biologische kamilleolie van bijvoorbeeld Het Blauwe Huis.